Prva BHM atletska konferencija

Boris Hanžeković memorijal najstarije je sportsko natjecanje u Hrvatskoj i jedno od najprestižnijih sportskih događaja koji svake godine okuplja najbolje svjetske atletičare.

Ovogodišnje izdanje mitinga trodnevno je natjecanje koje će se održati na tri različite lokacije u gradu Zagrebu od 8. do 10. rujna 2023. godine, a obogaćen je i događanjem koje će zasigurno pridonijeti promicanju atletike u Hrvatskoj i širenju informacija neophodnih za razumijevanje trendova u svjetskoj atletici.

Naime, u sklopu 73. Boris Hanžeković memorijala će u subotu 9. rujna s početkom u 12 sati u Hotelu Hilton Garden Inn biti održana prva BHM atletska konferencija koja će u Zagrebu okupiti vrhunske atletske stručnjake i poznata imena iz svijeta atletike. 

Na programu konferencije su dva panela i jedno predavanje.

Prvi panel pod nazivom „Prednosti organizacije velikih sportskih događanja“ okupit će predstavnike Ministarstva turizma i sporta, Europske atletske federacije, Ekonomskog fakulteta, te glavne organizatore velikih atletskih natjecanja - Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva i World Athletics Continental Tour – GOLD natjecanja.

Na panelu će sudjelovati predstavnik Ministarstva turizma i sporta RH, Jose Luis De Carlos iz Europske atletske federacije, project manager Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak, predsjednik Organizacijskog odbora prošlogodišnjeg Svjetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu Slobodan Branković i profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan.

Cilj panela je prikazati na koji način velika sportska događanja utječu na promociju sporta i privlačenje većeg broja ljudi u sport, ali istaknuti i gospodarske prednosti organizacije događanja - od razvoja sportske infrastrukture do poticanja sportskog turizma.

Tematika drugog panela je „World ranking sustav u atletici“ koji je novi način kvalificiranja na velika atletska natjecanja. Panel će okupiti atletske trenere, menadžere, atletičare te predstavnike Svjetske atletske federacije.

Sudionici panela bit će Andras Szabo iz Svjetske atletske federacije, menadžer Boris Hanžeković memorijala i brojnih vrhunskih atletičara Alfons Juck, skakač u dalj i suosnivač Jumpers World Agencije Andreas Trajkovski te atletski trener Tevž Korent, trener aktualne viceprvakinje Europe Anite Horvat.

Cilj ovog panela je educirati sudionike na koji način sustav funkcionira, navesti razloge zbog kojih je uveden, te prikazati sve njegove prednosti i nedostatke u odnosu na sustav normi.

Kraj konferencije predviđen je za predavanje vrhunskog i svjetski poznatog atletskog trenera Johna Coghlana, koji je do olimpijskog zlata doveo Jasmine Camacho-Quinn (100m prepone) i Andrea De Grassea (200m). Coghlan će govoriti o specifičnostima treninga za pojedine atletske discipline, a naglasak će biti na posebnim segmentima treninga čiji razvoj doprinosi stvaranju vrhunskog rezultata.

John Coghlan stručnjak je iz implementacije naprednih metoda treninga koje su dovele do drastičnog smanjenja ozljeda mišićno-koštanog sustava u usporedbi s tradicionalnim programima treninga. Također, područje njegovog interesa je razvoj brzine i kretanja koji obuhvaća snagu, biomehaniku, višesmjernu agilnost, mobilnost, periodizaciju i regeneraciju.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu prijavu putem on-line obrasca kojeg možete pronaći na web stranici Zagreb Meetinga. Prijave su otvorene do 8. rujna 2023. godine.

Program

12:00 Uvodni govori

Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica Atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac
Nikolina Brnjac, Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske

12:10 - 12:55 PANEL ''PREDNOSTI ORGANIZACIJE VELIKIH SPORTSKIH DOGAĐANJA''

Gosti:

predstavnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske
Jose Luis de Carlos, Europska atletska federacija, član Komisije za natjecanja
Natko Bošnjak, Boris Hanžeković memorijal, projekt menadžer
Slobodan Branković, Svjetsko atletsko dvoransko prvenstvo Beograd 22, organizator
Tomislav Globan, Ekonomski fakultet u Zagrebu, izvanredni profesor
Moderator: Robert Šola, glavni urednik Sportskih novosti

12:55 – 13:40 PANEL ''WORLD RANKING SUSTAV U ATLETICI''<

Gosti:

Andras Szabo, Svjetska atletska federacija, Odjel za natjecanja
Alfons Juck, predstavnik sportaša, menadžer mitinga, novinar
Andreas Trajkovski, atletičar – skok u dalj, suosnivač Jumpers World Agency
Tevž Korent, atletski trener
Moderator: Hrvoje Slišković, novinar Jutarnji list

13:40 – 13:55 PAUZA ZA KAVU

13:55 – 14:30 PREDAVANJE VRHUNSKOG ATLETSKOG TRENERA

John Coghlan, trener Jasmine Camacho-Quinn, Andrea De Grassesa, aktualnih olimpijskih pobjednika