Sebastian Coe ponovno izabran za predsjednika

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe izabran je u četvrtak (17.) na 54. Svjetskom atletskom kongresu u Budimpešti za treći mandat.

Ximena Restrepo ponovno je izabrana za potpredsjednicu, a pridružit će joj se novoizabrani potpredsjednici Raul Chapado, Adille Sumariwalla i Jackson Tuwei.

Ukupno 192 člana Kongresa s pravom glasa glasala su za Coea, a tri su bila suzdržana. Prema Svjetskom atletskom ustavu, ovo će biti posljednji Coeov predsjednički mandat.

Godine 2019. je Restrepo, osvajačica brončane olimpijske medalje na 400 metara iz Kolumbije 1992., postala prva žena koja je izabrana za potpredsjednicu Svjetske atletike.

Kao dio opsežnih reformi koje je usvojio Svjetski atletski kongres krajem 2016., Svjetska atletika dodala je minimalne rodne ciljeve u svoj ustav kako bi uspostavila ravnopravnost na svim razinama u upravljanju sportom.

Reforme su detaljno propisivale zahtjev da se 13 članova svakog spola bira u Svjetsko atletsko vijeće na Kongresu 2027. godine. Ovaj je cilj ispunjen četiri godine ranije nego što je to propisano planom reformi.

Preostali uvjet koji treba ispuniti na Kongresu 2027. je izbor dva potpredsjednika oba spola.

Novoizabrani članovi Svjetskog atletskog vijeća su:

Yuko Arimori (JPN)
Anna Riccardi (ITA)
Annette Purvis (NZL)
Nawal El Moutawakel (MAR)
Nan Wang (CHN)
Abby Hoffman (CAN)
Nataliia Dobrynska (UKR)
Sylvia Barlag (NED)
Beatrice Ayikoru (UGA)
Willie Banks (USA)
Antti Pihlakoski (FIN)
Cydonie Mothersill (CAY)
Donna Raynor (BER)

U Svjetskom atletskom vijeću koje broji 26 članova, 13 novoizabranih članova pridružit će se šest predsjednica područja i dva člana Komisije sportaša, jedna žena i jedan muškarac, uključujući predsjedavajućeg.

 

Izvor: World Athletics