Europsko prvenstvo u Rimu 2024 u Metaverzumu

Metaverzum je posljednjih godina postao sve relevantniji u digitalnom svijetu zbog svog golemog potencijala za angažman i vrlo interaktivnih značajki.

On predstavlja najinovativniju tehnologiju današnjice i, po prvi put u svijetu u sportskom događaju, koristit će se za Europsko prvenstvo u atletici u Rimu 2024., kako bi sudionicima iz cijelog svijeta omogućio uzbudljiva i nezaboravna iskustva s visokim kulturnim utjecajem koji je jak i trajan.

Europsko atletsko prvenstvo u Rimu imat će "figitalnu" dimenziju, zahvaljujući inovativnom projektu koji su razvili EuroRoma 2024 Foundation (LOC) i XMetaReal, tvrtka specijalizirana za stvaranje iskustava, usluga i sadržaja unutar Metaverzuma.

Počevši od rujna, ljubitelji atletike imat će na raspolaganju poseban prostor te će moći istraživati ​​mjesta održavanja Prvenstva na kojima će se sljedećeg ljeta natjecati najbolji europski atletičari. Bit će to jedinstveno i impresivno iskustvo, nikad prije isprobano za neki sportski događaj u Italiji.

Larissa Iapichino, koja je osvojila zlato u skoku u dalj na nedavnom Europskom atletskom prvenstvu U23 u Espoou u Finskoj, osvajačica srebrne medalje na Europskom atletskom prvenstvu u dvorani i koja je trijumfirala s reprezentacijom Italije na Europskom atletskom ekipnom prvenstvu, bit će prva atletičarka koja će nastupiti u Metaverzumu za Rim 2024. kao službeni ambasador projekta.

Tvrtka XMetaReal će izgraditi novo digitalno okruženje nadahnuto mjestima koja će ugostiti atletska natjecanja. Roma 2024 Metaverzum inauguriran je u rujnu, devet mjeseci prije početka natjecanja, koje će se održati od 7. lipnja do 12. lipnja 2024. Time će se nadići prostorno-vremenska ograničenja stvarnosti, dajući priliku za svakoga da doživi Rim 2024 kao da je na "fizičkim" lokacijama.

Korisnici povezani iz cijelog svijeta moći će posjetiti Metaverzum pomoću avatara, teleportirati se s jednog mjesta na drugo, krenuti u potpuni obilazak glavnog stadiona, Stadio Olimpico, na kojem će se održati Prvenstvo. Na ovaj će način ljubitelji različitih atletskih disciplina imati novi alat za odabir i rezervaciju idealnog mjesta na Stadio Olimpicu za gledanje svojih omiljenih događaja uživo sljedećeg ljeta.

Kako bi istražili Rim 2024 Metaverzum, obožavatelji će se moći povezati pomoću svojih uređaja, dok će za one koji nose VR naočale, posebno dizajnirane za virtualnu stvarnost, postojati još impresivnije iskustvo. Korisnici će također moći komunicirati s digitalnom imovinom i primati Rim 2024 tokene.

Tijekom iskustva unutar Metaverzuma, posjetitelji će se također moći kretati avenijama i trgovima oko Stadio Olimpica (Foro Italico) te posjetiti Commercial Village, gdje će biti otvorene digitalne trgovine. Ovaj novi kanal koji je dostupan partnerima događaja, povećava i proširuje komercijalne prilike za njih tijekom vremena, dok čekaju otvaranje fizičkih trgovina na Foro Italicu tijekom Prvenstva.

"Partnerstvo s XMetaRealom za stvaranje Metaverzuma donosi novu dimenziju u organizaciju Prvenstva i omogućit će atletskim entuzijastima da urone u moderan, interaktivan i zanimljiv prostor. Inovacija je jedan od ključnih koncepata našeg plana, a s Rim 2024 Metaverzumom, ponudit ćemo jedinstveno iskustvo globalnoj publici, sa snažnim utjecajem.” rekao je Paolo Carito, izvršni direktor Zaklade EuroRoma 2024, LOC-a koji organizira Europsko prvenstvo u atletici u Rimu 2024.

"Stvaranje Metaverzuma za Rim 2024. otvara nove scenarije i nove načine za iskustvo sporta na inovativan i inkluzivan način. Mogućnost transformacije sportskog događaja u društveni događaj, širenje publike i širenje vrijednosti sporta, predstavlja stvarnost današnjice, kako fizičke, tako i digitalne.” dodao je Vittorio Zingales, osnivač i izvršni direktor XMetaReala.

Prihvaćanje digitalnih inovacija u određenom području kao što je sport znači njegovanje načina razmišljanja koji gleda u budućnost, te još jedan korak naprijed prema digitalnoj transformaciji.

 

Izvor: European Athletics